300 g ficat ,1 ceasca de lapte , 2 galbenusuri , 100 g unt proaspat ,
1 lingura de unt topit 100 g gelatina
Se pune ficatul la fiert intr-o cratita cu apa si sare .
Cind apa clocoteste , se pune ficatul si se lasa sa fiarba 10 minute .
Dupa ce a fiert , se da la o parte , lasindu-l sa se raceasca .
Cind s-a racit se scurge bine de apa , se da prin sita impreuna cu doua
galbenusuri rascoapte .
galbenusuri rascoapte .
Se pune pasta intr-un castron si se freaca bine impreuna
cu o bucata de unt proaspat , pina se face ca o alifie .
cu o bucata de unt proaspat , pina se face ca o alifie .
DIVERSE PATEURI
PATEU DE IEPURE
Pulpele si spinarea de la un iepure , 1/2 kg carne de porc ,
200 g slanina , 4 galbenusuri , 200 g unt proaspat , sare , piper ,
ienibahar , 2 linguri de rom , 250 g slanina pentru imbracat pateul
Se curata iepurele si se pu la marinat pulpele , spinarea si carnea de porc .
Se scot pielitele si vinele , se taie carnea bucati si se pun intr-o cratita cu slanina
taiata marunt . Deasupra se toarna marinata strecurata .
Se lasa sa fiarba acoperit , pina se fragezeste carnea . Dupa ce se raceste se trece
de doua ori prin masina de tocat , se adauga galbenusurile , untul , sarea ,piperul ,
ienibaharul si doua linguri de rom .
Se amesteca si se trece compozitia prin sita .
Se freaca apoi bine , pina devine ca o crema .
Se imbraca o forma dreapta sau rotunda cu felii subtiri de slanina ,
se aseaza pateul inauntru , apasind cu dosul lingurii ca sa nu ramina goluri si se
fierbe doua ore in baie de apa .
Se rastoarna .
Se poate aseza pateul intr-o forma unsa cu unt iar dupa ce a fiert si s-a racit
se acopera cu unt proaspat .
PATEU FRANTUZESC DE RATA
Se pregateste din carnea scoasa de pe pieptul unei rate tinere , ficatul ratei
200 g de carne slaba de porc , 125 g slanina , 3-4 foi de dafin , sare si piper
si 1/8 l vin sec .
Carnea de porc , slanina si ficatul de rata se dau prin masina de tocat , iar amestecul
rezultat se amesteca foarte bine cu sare si piper .
De pe pieptul de rata se inlatura pielea , se scoate carnea , se condimenteaza si se taie in
fisii subtiri . Se pune amestecul intr-o forma de copt cu diametrul de 15-20 cm ,
intr-un strat gros de 1 cm , deasupra se aseaza fisiile de piept si inca un strat de amestec
de 2 cm . Restul de piept de rata se pune pe deasupra iar cu restul de amestec ramas
se acopera si se preseaza bine , eventual 5 minute cu o greutate .
Pe deasupra se pun foi de dafin si citeva boabe de piper verde .
Se stropeste cu vin si se coace pateul la 175-180*C timp de 2 ore in cuptor .
Dupa ce este gata si se raceste , se pune la frigider citeva ore .
PATEU FRANTUZESC DE RATA
Se pregateste din carnea scoasa de pe pieptul unei rate tinere , ficatul ratei
200 g de carne slaba de porc , 125 g slanina , 3-4 foi de dafin , sare si piper
si 1/8 l vin sec .
Carnea de porc , slanina si ficatul de rata se dau prin masina de tocat , iar amestecul
rezultat se amesteca foarte bine cu sare si piper .
De pe pieptul de rata se inlatura pielea , se scoate carnea , se condimenteaza si se taie in
fisii subtiri . Se pune amestecul intr-o forma de copt cu diametrul de 15-20 cm ,
intr-un strat gros de 1 cm , deasupra se aseaza fisiile de piept si inca un strat de amestec
de 2 cm . Restul de piept de rata se pune pe deasupra iar cu restul de amestec ramas
se acopera si se preseaza bine , eventual 5 minute cu o greutate .
Pe deasupra se pun foi de dafin si citeva boabe de piper verde .
Se stropeste cu vin si se coace pateul la 175-180*C timp de 2 ore in cuptor .
Dupa ce este gata si se raceste , se pune la frigider citeva ore .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .