Tarta cu fructe crude
150 g faina , 90 g unt , 1 lingurita de zahar , 1 ou , 1 lingura apa rece ,
1 praf de sare .
Se face loc la mijlocul fainii si se pune o lingurita de apa foarte rece , oul si untul ( muiat putin cu o lingura de lemn , fara sa fie frecat spuma ) .
Se framinta repede , se aduna la un loc in forma de minge si se lasa sa se
odihneasca la rece cel putin 2 ore . Se poate lasa si pina a doua zi , aluatul
devenind cu atit mai fraged .
Se intinde o foaie de 1/2 cm grosime . Se taie un rond , ceva mai mare
decit forma in care se va coace aluatul . Se unge forma , care trebuie sa aiba
marginile foarte scunde , cu putin unt . Se pune foaia de aluat ,
apasind cu degetul pe margini , ca sa formeze o mica bordura in sus ,
iar restul de aluat ce iese afara se va taia . Se coace la foc potrivit ,
dupa 25 de minute se scoate aluatul din cuptor si se unge cu inauntru
si pe margini cu ou batut , iar apoi se mai pune la cuptor pentru
citeva minute .
Se lasa sa se raceasca si se scoate din tava .
Se lasa sa se raceasca si se scoate din tava .
In acest fel se pot face si mai multe tarte mici , aluatul fiind pus
in diferite forme de tabla .
Aluatul este mai fraged cind este lasat , dupa ce a fost copt , de pe
o zi pe alta . In cutiile de tabla se poate pastra si 10-12 zile .
Un alt gen de aluat pentru tarta :
300 g faina , 200 g unt proaspat , 100 g zahar , 3 galbenusuri , 1 praf sare .
Se face un aluat ca mai sus din faina , unt , zahar , sare si 3 galbenusuri ,
sau un ou intreg si un galbenus . Se fac tartele ca mai sus , sau se pune foaia
de aluat intr-o tava rotunda . Aluatul se aseaza foarte subtire in forma ,
deoarece se mai ingroasa la copt . Se coace la foc potrivit . Acest aluat este
mai fraged decit cel precedent .
Dupa ce este gata tarta , se umple cu fructe :
- cu capsuni sau cu fragi
- cu caise
- cu struguri
Pe deasupra se toarna un sirop foarte legat , sau jeleu de fructe .