SERBET DE CAPSUNI
1 pahar cu zeama de capsuni , 1kg zahar
Se storc intr-un tifon des capsuni coapte si parfumate .
Se lasa sa se limpezeasca si se pune intr-o cratita zaharul cu un pahar de
zeama de capsuni . Se pune cratita mai intai la foc moale , pina se topeste
zaharul , apoi se da focul mai tare . Se ia spuma de cite ori se ridica .
Se incearca daca este legat , dind drumul la citeva picaturi intr-o
ceasca cu apa rece . Daca picaturile nu se dizolva , serbetul este gata .
Se acopera cratita cu o cirpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca ,
luindu-se la frecatfiind inca fierbinte . Se amesteca cu o vergea de lemn
numai intr-o singura parte , pina isi va schimba culoarea .
Cind incepe sa-si schimbe culoarea , se va adauga amestecind mereu ,
o lingurita de zeama de lamaie .
SERBET DE TRANDAFIRI
250 g petale de trandafir , 1 l apa , 1 kg zahar , un virf de lingurita
de sare de lamaie
Se pun la fiert petalele de trandafir cu 1 l de apa , pina scade aproape la
jumatate . Se dau la o parte si se lasa sa se raceasca .
Se strecoara printrun tifon des . Se pun in cratita 2 pahare din aceasta
zeama bie limpezita si zaharul . Se lasa sa se topeasca zaharul , apoi
se da la foc iute . In timpul fiertului se iau 2 lingurite din acest sirop ,
se pun intr-o ceasca , cu un virf de lingurita de sare de lamaie ,
amestecindu-se pina se dizolva . Se incearca serbetul daca este legat
ca si cel de capsuni . Se da la o parte cratita acoperindu-se cu o cirpa
uda , iar cind s-a racorit atit cit poate suferi degetul , se freaca cu
facaletul . In momentul cind incepe sa-si schimbe culoarea , se va pune cite
putin din siropul in care am dizolvat sarea de lamaie .
Aceasta va da culoare serbetului , in acelasi timp dindu-i si o
usoara acreala . Cind serbetul este gata se va framinta cu mina ,
sau se pune direct in borcane .
SERBET DE CIRESE AMARE
1 pahar de zeama de cirese amare , 1 kg zahar , vanilie ,
1 lingurita zeama de lamaie
Se storc ciresele amare printr-un tifon des , pina se va obtine un
pahar de zeama limpezita . Se pune in cratita cu zaharul , se face apoi
la fel ca serbetul de capsuni . Se freaca fierbinte si se adauga zeama
de lamaie si putina vanilie .
Zeama pentru serbet se mai poate pregati si astfel :
se pun la fiert 1 kg de cirese cu o jumatate pahar cu apa ,
lasind sa dea citeva clocote . Se lasa sa se raceasca , se scurg printr-un tifon
si se pune la fiert un pahar si jumatate , din aceasta zeama cu 1 kg zahar .
SERBET DE CAISE
1 kg de caise , 1 kg zahar , 1 lingurita zeama de lamaie , vanilie
Se fierbe intr-un litru de apa 1 kg de caise , adaugindu-se la fiert si o
mina de simburi sfarimati . Cind apa s-a redus la jumatate se da la o parte
se lasa sa se raceasca si se scurge printr-un tifon . Din zeama limpezita
se vor turna doua pahare peste 1 kg de zahar . Se pune la fiert , se adauga
vanilia , iar apoi se va proceda ca la serbetul de capsuni .
Se freaca fierbinte , iar cind isi va schimba culoarea se adauga zeama
de lamaie .
SERBET DE LAMAIE
SERBET DE TRANDAFIRI
250 g petale de trandafir , 1 l apa , 1 kg zahar , un virf de lingurita
de sare de lamaie
Se pun la fiert petalele de trandafir cu 1 l de apa , pina scade aproape la
jumatate . Se dau la o parte si se lasa sa se raceasca .
Se strecoara printrun tifon des . Se pun in cratita 2 pahare din aceasta
zeama bie limpezita si zaharul . Se lasa sa se topeasca zaharul , apoi
se da la foc iute . In timpul fiertului se iau 2 lingurite din acest sirop ,
se pun intr-o ceasca , cu un virf de lingurita de sare de lamaie ,
amestecindu-se pina se dizolva . Se incearca serbetul daca este legat
ca si cel de capsuni . Se da la o parte cratita acoperindu-se cu o cirpa
uda , iar cind s-a racorit atit cit poate suferi degetul , se freaca cu
facaletul . In momentul cind incepe sa-si schimbe culoarea , se va pune cite
putin din siropul in care am dizolvat sarea de lamaie .
Aceasta va da culoare serbetului , in acelasi timp dindu-i si o
usoara acreala . Cind serbetul este gata se va framinta cu mina ,
sau se pune direct in borcane .
SERBET DE CIRESE AMARE
1 pahar de zeama de cirese amare , 1 kg zahar , vanilie ,
1 lingurita zeama de lamaie
Se storc ciresele amare printr-un tifon des , pina se va obtine un
pahar de zeama limpezita . Se pune in cratita cu zaharul , se face apoi
la fel ca serbetul de capsuni . Se freaca fierbinte si se adauga zeama
de lamaie si putina vanilie .
Zeama pentru serbet se mai poate pregati si astfel :
se pun la fiert 1 kg de cirese cu o jumatate pahar cu apa ,
lasind sa dea citeva clocote . Se lasa sa se raceasca , se scurg printr-un tifon
si se pune la fiert un pahar si jumatate , din aceasta zeama cu 1 kg zahar .
SERBET DE CAISE
Se fierbe intr-un litru de apa 1 kg de caise , adaugindu-se la fiert si o
mina de simburi sfarimati . Cind apa s-a redus la jumatate se da la o parte
se lasa sa se raceasca si se scurge printr-un tifon . Din zeama limpezita
se vor turna doua pahare peste 1 kg de zahar . Se pune la fiert , se adauga
vanilia , iar apoi se va proceda ca la serbetul de capsuni .
Se freaca fierbinte , iar cind isi va schimba culoarea se adauga zeama
de lamaie .
SERBET DE LAMAIE
1 lamaie , 1 , 250 kg de zahar , 4 paharecu apa
Se pune la topit in cratita la foc foarte mic , zaharul cu
4 pahare de apa . Cind zaharul s-a topit , se da focul mai iute la fiert .
Se ia spuma si se leaga ceva mai tare ca pentru serbetul obisnuit .
Se adauga putina vanilie . Se da la o parte si cind s-a racorit cit
sufera degetul se freaca cu facaletul . Cind incepe sa se albeasca ,
se toarna cite putin din zeama de la o l;amaie intreaga , adaugind
dupa gust si putina coaja rasa de lamaie .
Serbet de portocale
3 portocale mijlocii , 1 1/4kg zahar , zeama de la 1/2 lamaie
Se taie 2 portocale mijlocii in bucati , lasind coaja si simburii .
Se oparesc cu 3 pahare de apa , apoi se acopera si se lasa sa se raceasca .
Se vor strecura printr-un tifon , iar zeama limpezita se pune la fiert cu
1 1/4 kg de zahar . Se procedeaza la fel ca la serbetul de lamaie , adaugind
la urma , cind se freaca , zeama de la o portocala rosie .
Serbet de ciocolata
3 batoane de ciocolata sau 50 g cacao , vanilie , 1,250 kg zahar ,
4 pahare cu apa
Se pune zaharul in cratita cu 4 pahare de apa si se lasa pina se topeste .
Apoi se pune la foc iute si cind siropul este aproape legat , se adauga
ciocolata rasa . Se incearca daca este legat punind citeva picaturi intr-o
ceasca cu apa rece . Daca picaturile nu se dizolva indata in apa si se pot lua
intre degete , atunci serbetul este gata .
Se ia de pe foc si cind se mai raceste cit sufara degetul , se freaca , pina isi
schimba culoarea . Daca este necesar se framinta cu mina ca sa devina ca alifia
apoi se pune in borcan . In loc de ciocolata se poate pune cacao 50 g ,
dizolvata separat cu citeva linguri de apa si turnata in cratita cind siropul
este aproape legat .
Serbet de zahar ars
1,250 kg zahar , 4 pahare cu apa
Se pune in cratita la foc foarte mic zaharul cu 3 pahare de apa .
Cind zaharul s-a topit , se da focul iute , sa fiarba . Intr-o tigaie foarte curata
de aluminiu , se ard 250 g de zahar care se vor stinge cu un pahar de apa .
Se ia de pe foc , se amesteca si se toarna in cratita cind siropul pentru
serbet este aproape legat . Se fierbe din nou si se incearca la fel ca serbetul
de ciocolata . Cind este gata se ia de pe foc , se acopera cu o cirpa uda si cind
s-a racorit cit sufera degetul se freaca .
Serbet de cafea
1 pahar cu cafea concentrata ( amestecata cu cicoare ) , 1,250 kg de zahar ,
3 pahare cu apa
Se pune in cratita de dulceata zaharul cu 3 pahare de apa si
se procedeaza la fel ca la serbetul de ciocolata , adaugind la fiert in loc de
ciocolata , un pahar de cafea concentrata si bine limpezita .
Daca serbetul este prea deschis , cind isi schimba culoarea , se mai adauga o
lingura de cafea in timp ce se va freca .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .