Intarirea peltelei nu depinde numai de cantitatea de zahar sau de
timpul de fierbere , ci de felul fructului intrebuintat .
Unele fructe ca : mere , gutui , coacaze , contin in mare cantitate o
substanta numita pectina care ajuta la legarea peltelei ; alte fructe
cum sint : cirese , capsuni , caise , contin prea putin din aceasta substanta
si zeama lor se leaga mai greu . La acestea este bine sa se adauge , la fiert ,
o cantitate de zeama de coacaze sau de mere .
In general este bine sa se evite fructele fainoase , care se sfarima usor
la fiert si dau o zeama tulbure . Cu cit zeama este mai limpede , cu atit
pelteaua este mai frumoasa .
Ca sa se obtina o peltea limpede se va fierbe la foc iute ; daca vrem
sa aibe o culoare rosie se va fierbe incet la foc mic .
PELTEAUA
Peltea de coacaze
Zeama pentru pelteaua de coacaze se poate obtine in doua feluri :
1 - dupa ce se spala coacazele se pun pe o sita sa se scurga ;
- nu se desfac boabele de pe cotor ;
- se sfarima cu mina intr-un castron ;
- se storc apoi cite putine printr-o pinza deasa ;
- drojdia ramasa , se umezeste cu putina apa si se mai stoarce ca sa iasa
toata zeama ;
- se lasa sa se limpezeasca , se trece printr-o pinza din nou , si se pune
la fiert cu zaharul .
2 - dupa ce se spala coacazele se scot cotoarele , iar boabele se pun intr-o
cratita cu putina apa .
- se fierb la foc mic un sfert de ora , miscind cratita din cind in cind pina se
moaie boabele ;
- se rastoarna totul intr-o sita , deasupra unui castron sau se trec printr-o
pinza , lasind sa se scurga incet ;
- se lasa sa se limpezeasca ;
Zeama obtinuta din felurile aratate mai sus , se masoara si se pune
intr-o cratita in proportie de 1 kg de zahar la 1 litru de zeama bine limpezita .
Se pune pe o plita la foc , amestecind usor pina se topeste zaharul .
Se pune apoi la foc iute si se ia spuma cu grija , de cite ori se ridica .
Se lasa sa firba pina se leaga . Se incearca daca este gata punind
putin pe o farfurie . Dupa ce s-a racit , se desparte cu lingurita in doua ,
formind o carare . Daca nu se uneste la loc , pelteaua este gata .
In acest timp se da cratita la o parte , ca sa nu mai fiarba siropul .
Cind este trecuta de fiert , pelteaua devine cleioasa .
Se toarna fierbinte in borcane , avind grija sa invelim borcanul cu o cirpa
uda ca sa nu se sparga , daca este de sticla .
PELTEA DE AGRISE
1 kg agrise , 1/4 kg coacaze , 1 kg de zahar
Se aleg agrisele , se spala , se pun intr-o cratita , adaugind la 1kg
de agrise 1/4 kg de coacaze albe spalate si alese . Se pune apa ,
cit sa le cuprinda . Se lasa sa fiarba la foc mic pina se moaie boabele si se
face la fel ca pelteaua de coacaze .
PELTEA DE ZMEURA
Cantitati egale de zeama de zmeura si de zahar .
Se alege zmeura si se stoarce cite putin odata , printr-o pinza .
Se lasa sa se limpezeasca . Se pune in cratita in cantitati egale de zeama
de zmeura si zahar si se fierbe la foc mic pina ce pelteaua este destul de
legata . Se toarna fierbinte in borcane .
PELTEA DE CAISE
1 kg caise , 1 kg zahar
Spun la fiert caisele spalate , nu prea coapte , cu 1 1/4 litri de apa .
Se lasa sa fiarba 3/4 de ora . Se da la oparte sa se racoreasca si sa se
limpezeasca . Se strecoara cu grija , ca sa nu se tulbure , printr-un tifon
des . La un litru de zeama strecurata se adauga 1 kg de zahar , se lasa pe
foc mic pina se topeste , se pune apoi sa fiarba la foc iute si se continua ca pentru pelteaua de coacaze .
Din caisele ramase se poate face marmelada .
PELTEA DE MURE
1kg de mure , 1 kg de zahar
Se aleg murele , se pun la foc intr-o cratita cu apa cit sa le cuprinda
si se lasa la fiert cam o jumatate de ora . Se da la o parte si dupa ce
s-a racit , se stoarce intr-un tifon des , pina ce iese toata zeama .
Se lasa sa se limpezeasca . Se pune 1 l de zeama la fiert cu 1 kg de zahar
si se face apoi ca pelteaua de coacaze .
PELTEA DE COARNE
1 kg de coarne , 1 kg de zahar
Se aleg coarne nu prea coapte si se fierb cu apa cit sa le cuprinda bine .
Dupa ce s-au racorit , se strecoara zeama printr-un tifon des si se lasa sa se
limpezeasca . Se pune la fiert 1 l de zeama cu 1 kg de zahar , intai la foc mic
pina se topeste zaharul , apoi la foc iute , luind spuma de cite ori este
necesar . Se face apoi la fel ca pelteaua de coacaze .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .