PULPA DE BERBEC LA TAVA
2 kg pulpa , 50 g slanina, 1 capatina usturoi , 1lingura de untura , sarSse
Se alege carne de berbec tinar , care nu miroase .
Se curata pulpa de pialite si de grasime .
Apoi se va impana cu usturoi si slanina dupa gust .
Se sareaza si se aseaza in tava . Se tine astfel o jumatate de ora .
Se pune la cuptor ; la inceput focul va fi mai tare , ca sa se formeze o crusta
ce va pastra mustul carnii . Apoi flacara se va micsora . Cit sta la cuptor
pulpa se va unge din cin in cin cu zeama din tava , pina se fragezeste
iar la urma cu untura .
Cind este gata , se taie felii , iar sosul se curata de grasime ,
se fierbe cu putina apa si se serveste separat .
Garnitura obisnuita la pulpa de berbec este fasolea boabe sau pireu de
fasole .
PULPA DE BERBEC INABUSITA
2 kg pulpa , 1 lingura de untura , 3-4 bucati de sorici , 3 cepe ,
2 morcovi mijlocii , 1 pahar vin alb , 4 cesti zeama de carne ,
o frunza de dafin .
Friptura inabusita cere mai mult tmp decit friptura la tava .
Se pregateste pulpa ca mai sus .
Se frige intr-o tava cu putina untura .
Se aseaza pe fundul unei tavi citeva bucati de sorici ,
cu partea grasa spre fund , apoi un rind de felii de ceapa si unul de felii
de morcovi . Deasupra se pune friptura rumenita . Se toarna un pahar de
vin alb si se lasa la foc descoperita , pina scade aproape de tot sosul .
Se toarna atunci zeama de carne , se adauga o frunza de dafin .
Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit cel putin 2 ore .
In acest timp se unge de citeva ori cu zeama din tava .
Cind friptura este gata , sosul trebuie sa fie scazut .
Cind friptura este gata , sosul trebuie sa fie foarte scazut .
Se curata de grasime , se trece prin sita si se serveste pe linga friptura
taiata felii . Se serveste cu garnitura de fasole boabe .
PULPA DE BERBEC MARINATA CA VINATUL
2kg pulpa , 50 g slanina , 1 lingura de untura ,
pentru marinata - 1/2 l vin , 1/4 l otet , 1 morcov , 1 ceapa ,
1/4 de telina , cimbru , o frunza de dafin , piper , sare
Se pregateste o pulpa de berbec si se impaneaza cu slanina .
Pentru marinata , se fierbe vinul cu otetul , in care se adauga morcovul
o ceapa si telina , toate taiate felii , apoi un fir de cimbru , patrunjel ,
frunza de dafin , sare boabe de piper . Se aseaza pulpa intr-un vas
mare . Se toarna deasupra marinata , putin racita , se acopera si se
pune la loc racoros . Se intoarce pulpa cel putin o data pe zi . Se va tine
2 zile , iarna se poate tine si 3-4 zile .
Inainte de afi pusa in tava la fript , in tava se scurge bine de marinata .
Se pune la cuptor la foc bun si se unge din cind in cind cu untura .
Se serveste la fel ca pulpa la tava .
PULPA DE PORC LA CUPTOR
2 kg pulpa de porc , 1 lingurita de chimen , sare
Se sareaza carnea si se lasa sa stea o jumatate de ora .
Se aseaza intr-o tava , se toarna 2-3 linguri de apa si se presara cu putin
chimen . Se pune la cuptor , la foc potrivit .
Se unge din cind in cind cu zeama din tava . Daca aceasta scade se mai adauga 1-2 linguri de apa . Nu se pune untura la fript , carnea de porc fiind grasa .
Trebuie fripta bine , altfel este indigesta .
Se tine la cuptor 2 1/2 ore . Se taie felii , se serveste cu sosul din tava ,
curatat de grasime si strecurat , cu garnitura de cartofi prajiti .
Cind purcelul este tinar se pune la foc cu sorici cu tot , care se cresteaza
cu un cutit , in forma de patrate mici .
FRIPTURA IMPANATA
1,500 kg carne macra , 1lingura de untura , 500 g slanina , 1 paharel de vin
1 lingura de votca , sare , piper , o foaie de dafin , patrunjel , 2 morcovi ,
citeva fire de arpagic .
Se alege o bu cata de pulpa sau alta carne macra , de1 1/2 -2 kg .
Se impaneaza cu slanina , apoi se leaga , pentru a capata o forma .
Se pune carnea intr-o cratita cu putina untura incinsa si se frige pe toate
partile vreo 20 de minute . Se scurge untura . Se toarna un paharel de
vin alb sau rosu si o lingura de votca . Se lasa sa fiarba descoperit , intorcind
carnea pe o parte si pe alta pina cind lichidul este aproape scazut .
Se adauga sare , piper , o foaie de dafin , patrunjel si 1 l de apa .
Cind incepe sa fiarba , se acopera , se da la cuptor si se lasa sa fiarba
inabusit 2 ore , intorcind carnea de citeva ori . Dupa doua ore se
se adauga morcovii taiati felii rotunde , nu prea subtiri si arpagicul .
Se lasa sa mai fiarba pina se moaie zarzavatul .
Cind este gata , se scot atele se taie carnea felii si se aseaza pe farfurie .
In jur se pun morcovii si arpagicul . Sosul din cratita se toarna peste friptura .
Se serveste fierbinte cu salata .
ANTRICOATE CU SOS DE MUSTAR
6 antricoate , 2 linguri de mustar , 1 ceasca zeama de carne , 150 g ciuperci ,
1 ceapa mijlocie , 2 linguri de unt , 2 linguri de ulei , 1 paharel de vin rosu ,
sare .
Se frig antricoatele ca mai sus . Se ung fiecare cu putin mustar , se aseaza
intr-o cratita , se toarna deasupra zeama de carne si se tin inabusite
la cuptor . Intre timp se taie citeva ciuperci si o ceapa , in feliute subtiri ,
se prajesc usor in unt si se lasa sa fiarba cu un paharel de vin rosu .
Se toarna peste antricoate . Sosul trebuie sa fie destul de scazut .
Se servesc cu cartofi prajiti .
ANTRICOATE LA GRATAR
6 antricoate , 1 lingurita de untura ( sau o feliuta de slanina ) , sare
Antricoatele trebuie sa fie proaspete , dar niciodata din ziua cind in
care a fost taiata vita , ci tinute pina adoua zi sau a treia zi .
Altfel sint tari , oricit de bine ar fi fripte . Se pregateste gratarul , bine incins
Se bate carnea usor cu minerul cutitului sau cu lama satirului si se sareaza .
Se sterge cu o cirpa si se pune pe gratarul incins si bine uns cu o bucata de
slanina cruda , sau cu o pana maiata in untura . Nu se intoarce decit cind este
destul de rumenita pe o parte si nu se inteapa cu furculita la intors . La foc
potrivit , un antricot nu prea gros este gata in 10-15 minute .
Se aseaza pe farfurie , se pune peste fiecare o bucatica de unt proaspat .
Se servesc cu cartofi prajiti si cu salata .
Se curata pulpa de pialite si de grasime .
Apoi se va impana cu usturoi si slanina dupa gust .
Se sareaza si se aseaza in tava . Se tine astfel o jumatate de ora .
Se pune la cuptor ; la inceput focul va fi mai tare , ca sa se formeze o crusta
ce va pastra mustul carnii . Apoi flacara se va micsora . Cit sta la cuptor
pulpa se va unge din cin in cin cu zeama din tava , pina se fragezeste
iar la urma cu untura .
Cind este gata , se taie felii , iar sosul se curata de grasime ,
se fierbe cu putina apa si se serveste separat .
Garnitura obisnuita la pulpa de berbec este fasolea boabe sau pireu de
fasole .
MAI MULTE FRIPTURI
PULPA DE BERBEC INABUSITA
2 morcovi mijlocii , 1 pahar vin alb , 4 cesti zeama de carne ,
o frunza de dafin .
Se pregateste pulpa ca mai sus .
Se frige intr-o tava cu putina untura .
Se aseaza pe fundul unei tavi citeva bucati de sorici ,
cu partea grasa spre fund , apoi un rind de felii de ceapa si unul de felii
de morcovi . Deasupra se pune friptura rumenita . Se toarna un pahar de
vin alb si se lasa la foc descoperita , pina scade aproape de tot sosul .
Se toarna atunci zeama de carne , se adauga o frunza de dafin .
Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit cel putin 2 ore .
In acest timp se unge de citeva ori cu zeama din tava .
Cind friptura este gata , sosul trebuie sa fie scazut .
Cind friptura este gata , sosul trebuie sa fie foarte scazut .
Se curata de grasime , se trece prin sita si se serveste pe linga friptura
taiata felii . Se serveste cu garnitura de fasole boabe .
PULPA DE BERBEC MARINATA CA VINATUL
pentru marinata - 1/2 l vin , 1/4 l otet , 1 morcov , 1 ceapa ,
1/4 de telina , cimbru , o frunza de dafin , piper , sare
Pentru marinata , se fierbe vinul cu otetul , in care se adauga morcovul
o ceapa si telina , toate taiate felii , apoi un fir de cimbru , patrunjel ,
frunza de dafin , sare boabe de piper . Se aseaza pulpa intr-un vas
mare . Se toarna deasupra marinata , putin racita , se acopera si se
pune la loc racoros . Se intoarce pulpa cel putin o data pe zi . Se va tine
2 zile , iarna se poate tine si 3-4 zile .
Inainte de afi pusa in tava la fript , in tava se scurge bine de marinata .
Se pune la cuptor la foc bun si se unge din cind in cind cu untura .
Se serveste la fel ca pulpa la tava .
PULPA DE PORC LA CUPTOR
Se aseaza intr-o tava , se toarna 2-3 linguri de apa si se presara cu putin
chimen . Se pune la cuptor , la foc potrivit .
Se unge din cind in cind cu zeama din tava . Daca aceasta scade se mai adauga 1-2 linguri de apa . Nu se pune untura la fript , carnea de porc fiind grasa .
Trebuie fripta bine , altfel este indigesta .
Se tine la cuptor 2 1/2 ore . Se taie felii , se serveste cu sosul din tava ,
curatat de grasime si strecurat , cu garnitura de cartofi prajiti .
Cind purcelul este tinar se pune la foc cu sorici cu tot , care se cresteaza
cu un cutit , in forma de patrate mici .
FRIPTURA IMPANATA
1 lingura de votca , sare , piper , o foaie de dafin , patrunjel , 2 morcovi ,
citeva fire de arpagic .
Se impaneaza cu slanina , apoi se leaga , pentru a capata o forma .
Se pune carnea intr-o cratita cu putina untura incinsa si se frige pe toate
partile vreo 20 de minute . Se scurge untura . Se toarna un paharel de
vin alb sau rosu si o lingura de votca . Se lasa sa fiarba descoperit , intorcind
carnea pe o parte si pe alta pina cind lichidul este aproape scazut .
Se adauga sare , piper , o foaie de dafin , patrunjel si 1 l de apa .
Cind incepe sa fiarba , se acopera , se da la cuptor si se lasa sa fiarba
inabusit 2 ore , intorcind carnea de citeva ori . Dupa doua ore se
se adauga morcovii taiati felii rotunde , nu prea subtiri si arpagicul .
Se lasa sa mai fiarba pina se moaie zarzavatul .
Cind este gata , se scot atele se taie carnea felii si se aseaza pe farfurie .
In jur se pun morcovii si arpagicul . Sosul din cratita se toarna peste friptura .
Se serveste fierbinte cu salata .
ANTRICOATE
ANTRICOATE LA TAVA
6 antricoate , 1 lingura de unt , 2 linguri de ulei , sare
Antricoatele la tava se pot frige in unt sau untura . Cel mai frumos
se rumenesc in unt cu ulei . Se taie carnea in grosime de 2-2 1/2 cm .
Se bat usor cu lama cutitului sau cu lama satirului . Se sareaza .
Se incinge in tigaie untul amestecat cu ulei , se usuca carnea cu o cirpa
si se pune la fript . Se frige mai intai pe o parte si cind este gata se intoarce
pe partea cealalta . Nu se intoarce de mai multe ori , deoarece se usuca in
interior , fara sa se rumeneasca frumos pe dinafara . De asemenea , cind o
vom intoarce nu se va intepa cu furculita , deoarece se va pierde sucul din
ea . Timpul cit trebuie sa stea la foc depinde de grosimea antricotului si de
taria focului . In general se face in 10-15 minute . Friptura este gata atunci
cind la suprafata apar citeva picaturi de singe . Carnea inca cruda
nu musteste . O friptura este gata , cind este rumena pe afara si inca
putin rosie inauntru . Se serveste cu cartofi prajiti sau cu garnitura de
legume si salata .
ANTRICOATE CU SOS DE MUSTAR
6 antricoate , 2 linguri de mustar , 1 ceasca zeama de carne , 150 g ciuperci ,
1 ceapa mijlocie , 2 linguri de unt , 2 linguri de ulei , 1 paharel de vin rosu ,
sare .
Se frig antricoatele ca mai sus . Se ung fiecare cu putin mustar , se aseaza
intr-o cratita , se toarna deasupra zeama de carne si se tin inabusite
la cuptor . Intre timp se taie citeva ciuperci si o ceapa , in feliute subtiri ,
se prajesc usor in unt si se lasa sa fiarba cu un paharel de vin rosu .
Se toarna peste antricoate . Sosul trebuie sa fie destul de scazut .
Se servesc cu cartofi prajiti .
ANTRICOATE LA GRATAR
Antricoatele trebuie sa fie proaspete , dar niciodata din ziua cind in
care a fost taiata vita , ci tinute pina adoua zi sau a treia zi .
Altfel sint tari , oricit de bine ar fi fripte . Se pregateste gratarul , bine incins
Se bate carnea usor cu minerul cutitului sau cu lama satirului si se sareaza .
Se sterge cu o cirpa si se pune pe gratarul incins si bine uns cu o bucata de
slanina cruda , sau cu o pana maiata in untura . Nu se intoarce decit cind este
destul de rumenita pe o parte si nu se inteapa cu furculita la intors . La foc
potrivit , un antricot nu prea gros este gata in 10-15 minute .
Se aseaza pe farfurie , se pune peste fiecare o bucatica de unt proaspat .
Se servesc cu cartofi prajiti si cu salata .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .