PLACINTA CU BRINZA
2 oua , 1/2 ceasca de lapte , sare , 2 linguri de unt , 100 g de stafide .
proaspat , lapte , faina , stafide oua si sare .
Se unge tava cu unt , se pun 4-5 foi de placinta , unse intre ele cu unt
apoi se aseaza umplutura , care se va intinde cu o furculita uniform
pe toata suprafata , iar deasupra se mai aseaza citeva foi de placinta
unse intre ele cu unt . Se stropeste cu unt si se da la cuptor , la foc potrivit .
Cind este gata se taie patrate si se aseaza pe farfurie .
Se servaste calda cu smintina .
DIFERITE SORTIMENTE DE PLACINTA
PLACINTA CU CARNE
400 g carne macra , 1 lingura de untura , 1 ceapa , 1 ou , 1 lingura de smintina
sare , piper , 2 linguri de unt .
Se taie carnea bucati , care se rumenesc intr-o cratita cu o lingura de
untura , sare adaugindu-se si putina apa . Se lasa carnea sa fiarba inabusit ,
pina se fragezezte . Se caleste usor o ceapa , iar dupa aceea se va da impreuna
cu carnea prin masina de tocat . Se adauga un ou , o lingura de smintina ,
si se potriveste de sare si piper . Se umplu foile de placinta , iar dupa ce s-a
copt se taie bucati si se serveste fierbinte .
PLACINTA CU VARZA
1/2 varza dulce , 1/2 varza acra , 200 g kaizer afumat ,
1 ceapa , 1 lingura de untura , 1 ou , sare , piper , cimbru
Se taie varza dulce si acra fideluta . Se amesteca .
Se pune o lingura de untura intr-o cratita cu putina apa si se da la
foc mic . Se pune varza si se lasa sa fiarba inabusit .
Se caleste usor o ceapa , impreuna cu kaizerul taiat marunt .
Dupa ce varza s-a muiat , se lasa sa se raceasca putin ,
apoi se pun ceapa calita amestecata cu kaizerul , un ou , sare putin ,
cimbru , piper si o lingura de faina . Se amesteca totul , dupa care
se vor pune in foile de placinta , la fel ca la placinta cu carne .
Se serveste fierbinte , cu smintina .
PLACINTA CU POALELE IN BRIU ( cu brinza sarata )
Aluat : 500 g faina , 10 g drojdie ( cit o nuca ) , 2 oua 1 lingura de unt ,
1 lingura de ulei , lapte , 1 lingurita de zahar ,sare .
Umplutura : 150 g brinza (telemea de vaca sau de oaie ) ,
unt proaspat ( cit o nuca ) , 1 ou , 1 lingurita de faina , 2 linguri de lapte ,
1 lingurita de zahar , sare .
Se moaie intr-un castron drojdia cu putina apa calduta .
Se pune un pumn de faina cernuta , putin cite putin , amestecind pina
se face ca o smintina groasa . Se presara cu faina si se lasa sa creasca .
Faina ramasa se pune intr-un vas mai mare , se face loc la mijloc si se
pun ouale batute cu putina sare , 1 lingura de unt topit si una de ulei .
Se adauga plamadeala crescuta si se framinta bine , pina ce aluatul se
desprinde de pe maini si de pe vas . La framintat se pune atita lapte sau
apa calduta pina ce aluatul este potrivit de moale .
Pentru umplutura , se framinta telemeaua de vaca sau de oiaie ,
cu untul , se adauga oul , laptele , faina , zaharul si sare cit trebuie .
Se intind pe rind foi potrivit de groase , se taie patrate , care se umplu cu
brinza , se intorc colturile spre mijloc , in forma de plic .
Colturile plicului se mai aduc o data spre mijloc si se lipesc bine ca sa nu
iasa brinza . Se ung pe deasupra cu ou batut si se coc in tava la foc potrivit .
Se servesc calde .
PLACINTA CU MERE
1 kg de mere , 1 lingurita de unt , 2 linguri de zahar , scortisoara ,
2 linguri de unt . Foi de placinta din comert .
Se curata merele , se taie in felii subtiri si se pun intr-o cratita la foc cu zahar
si putin unt . Se amesteca din cind in cind pina se moaie merele .
Se da deoparte si se adauga scortisoara pisata un virf de lingurita .
Se unge tava cu unt , apoi se aseaza 4-5 foi de placinta , unse cu unt intre ele
se pun merele scurse de zeama , intinzindu-se uniform . Deasupra se acopera
cu alte foi de placinta unse intre ele cu unt . Se stropeste deasupra cu unt .
Se da la cuptor , la foc potrivit . Cind este gata se taie bucati , se presara
zahar pudra si se serveste calda sau rece .
Placinta cu fructe
Pentru aluat : 250 g faina , 150 g untura sleita , 3 oua 200 g zahar ,
un paharel de vin cu lapte , un virf de lingurita cu bicarbonat ,
un praf de sare .
Umplutura : 1kg de fructe , 2-3 linguri de zahar , 1 lingura de pesmet
Se pregatesc fructele cu care vrem sa umplem tarta : caise , prune ,
visine , carora lise scot simburii , sau mere curatate si taiate felii .
Fructele se amesteca cu 2-3 linguri de zahar .
Se imparte aluatul in doua , se intinde prima foaie de marimea tavii de
copt placinta , se pune in tava , se presara o lingura de pesmet si se
aseaza fructele , intinse egal cu ajutorul unei furculite .
Deasupra se pune a doua foaie de aluat . Se coace la foc potrivit .
Se taie dupa ce se raceste .
BACLAVA
500 g foi de placinta , 150 g unt topit , 500 g nuci curatate ,
siropul : 2 pahare cu apa , 400 g zahar , vanilie
Se unge tava cu unt , se aseaza 3-4 foi de placinta , stropite intr ele cu unt .
Se presara un strat subtire de nuci tocate , se pune o foaie de placinta ,
se stropeste cu unt , se pun iarasi un strat subtire de nuci .
Se repeta pina ce se vor termina toate foile , rezervind pentru asezat
deasupra 3-4 foi , pe care le ungem intre ele cu unt .
Se moaie un cutit in unt fierbinte si se taie placinta in dreptunghiuri
cam de 5-7 cm . Se toarna in lungul taieturilor cit si pe margini ,
citeva linguri de unt topit , care sa patrunda pina la fund .
Se da la cuptor la foc foarte moale , tinindu-se cam o ora .
Cind incepe sa se rumeneasca se toarna deasupra un sirop facut
din zahar apa si vanilie . Se mai lasa la cuptor citeva minute
pina ce patrunde tot siropul . Se scot baclavalele si se mai
toarna deasupra putin sirop . Devin mult mai gustoase dupa
o zi sau chiar doua .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .