Bulion de rosii
Se aleg rosii coapte , se spala , se rup in doua si se storc
intre degete ,astfel incit , miezul apos sa se scurga ,
avind mai putina zeama se vor lega mai usor la fiert .
Se pun la fiert intr-o oala mare , smaltuita , pina se rasucesc pielitele .
Se dau la o parte si se trec printr-o sita ,
frecind cu o lingura de lemn pina ramin numai
semintele si pielitele . Apoi se pun din nou la fiert ,
amestecindu-se mereu , pina se ingroasa ,
atit cit sa poata fi turnate in sticle , sau daca este mai gros , in borcane.
Bulion de rosii uscat
Se pregateste bulionul , se fierbe insa mai mult ,
pina se ingroasa ca o marmelada .
Se intinde pe o scindura sau pe farfurii intr-un strat de grosimea
degetului , si se pune la soare sa se usuce .
In tot acest timp va fi acoperit cu o pinza subtire , ca sa nu se aseze praful .
Cind este destul de uscat se taie sub forma de patrate ,
care se intorc pe partea cealalta la uscat .
Se va pastra in saculeti de pinza , la loc racoros si uscat .
CONSERVE PENTRU IARNA
Rosii conservate in borcan
Se aleg rosii coapte , se spala , se oparesc introducindu-se cu ajutorul unei
site in apa clocotita , se curata de pielite , se taie in patru si se indeparteaza semintele.
Se pun intr-un castron unde se va adauga la 1kg de rosii 2 g de aspirina si sare dupa
gust ( se sareaza ca pentru mincare ) . Se amesteca cu lingura de lemn si se aseaza in
borcane .
Rosii si ardei pentru ciorba
Se aleg rosii coapte si sanatoase , se taie in doua , apoi in felii sbtiri .
Citiva ardei grasi se vor taia ca fideua , adaugind si niste frunze de marar si
patrunjel . Se va face un amestec in proportiile dorite , adaugind sare dupa gust ,
ca pentru mincare . La fiecare kilogram de rosii si ardei se adauga cite 2 g de
aspirina . Se amesteca si se pun in borcane . Se vor pastra la rece .
Zarzavat pentru supa
Se curata : 2 kg - morcovi , 1 kg - ceapa , 1 kg - rosii , 1/2 kg de pastirnac , 4 teline ,
4 ardei grasi , o varza mica , o conopida mica si 10 g usturoi .
Se taie zarzavatul bucati si se trece prin masina de carne . Se amesteca cu 1 kg sare
si se pune in borcane apasind cu lingura , ca sa nu ramina goluri , iar deasupra se
va turna ulei de un deget .
Se va intrebuinta la supe sau ciorbe , punindu-se o lingura la 1 l de apa .
Bulion de ardei rosii
Se spala ardei rosii mari , se curata de cotoare si seminte , apoi se taie in 2-3 bucati .
Se pun in oalala fiert impreuna cu citeva rosii taiate in doua . Se amesteca cu lingura
de lemn . Se trec printr-o sita , apoi se pun din nou la fiert , pin se leaga bine .
Bulionul de ardei poate fi si uscat la fel ca cel de rosii .
Praf de ardei iuti
Ardei mici rosii , iuti si bine uscati li se scot cotoarele cu seminte . Se pun intr-o tava
in gura cuptorului , dupa ce s-a stins focul si se tin pina se usuca de tot devenind
sfarimiciosi , dar nu arsi . Se piseaza in piulita .
Sos picant de rosii
Se aleg 6 kg de rosii bine coapte .
Se taie in doua si se pun intr-o oala la fiert . Cind sint fierte se trec prin sita ,
apoi se pun din nou la fiert .
Se lasa la fiert pina scad , fara sa se ingroase prea mult .
Se adauga : 1/4 kg zahar , o jumatate lingura de piper , o jumatate
lingura de boia de ardei , 2 linguri de mustar ,
o lingura de sare si 1/2 l de otet de vin .
Mustarul trebuie muiat mai intai cu putin otet .
Cind sosul este potrivit de legat ( ca un bulion de rosii mai subtire ) ,
se toarna fierbinte in sticle .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .