RIZOTO CU SOS DE ROSII
RISOTO CU FICAT
1 1/2 ceasca de orez , 2 linguri de unt , 3 cesti zeama de carne ,
200 g ficat , unt proaspat , sare .
Se pregateste orezul ca mai sus . Se taie ficatul in bucatele mici
si se inabusa cu unt , fara sa se usuce . Cind orezul este fiert , se adauga
putin unt si se aseaza intr=o forma unsa cu unt .
Se pune apoi ficatul sarat dupa gust , apasindu-l cu lingura cit sa
intre in orez . Se da citeva minute la cuptor , apoi se rastoarna pe
farfurie . Se serveste cu sos de rosii sau de ciuperci .
RISOTO CU MINCARE DE RINICHI
Pentru risoto aceleasi cantitati ca mai sus .
Mincare de rinichi : 6 rinichi de purcel sau 2 rinichi de vitel ,
3 cepe mijlocii , 2 linguri de unt sau untura , 1 lingurita de faina ,
1 ceasca de carne sau apa , 1 lingurita de bulion , 1 paharel de vin
sare , piper .
Fiecare jumatate de rinichi se taie in curmezis , in felii subtiri .
Se taie marunt ceapa si se prajeste cu o lingura de untura .
Cind incepe sa se ingalbeneasca , se adauga faina si se amesteca pina
incepe sa se rumeneasca . Se stinge cu zeama de carne , se adauga putin bulion de rosii sau boia de ardei ,
sare , piper . Se lasa sa fiarba 10 minute .
Intr-o tigaie se infierbinta o lingura de untura , se pun
feliile de rinichi bine sterse de apa si se tin atit cit sa capete culoare ,
dar nu sa se rumeneasca .
Apoi se pun in cratita cu sos si se adauga vinul . Se tin citeva minute
pe aragaz fara sa fiarba , pina ce totul se incalzeste
bine iar rinichii se imbiba cu sos .
RINICHII NU TREBUIE TINUTI NICIODATA MULT LA FOC .
Cu cit fierb mai mult cu atit se intaresc .
Cind orezul este gata se rastoarna in farfurie , iar la mijloc se pune
mincarea de rinichi .
RISOTO CU CREIER
1 creier de vitel sau vaca , 100 g ciuperci , 3 linguri de unt ,
1/2 lingura de faina , 1 galbenus , 2 linguri de smintina ,
1 ceasca de orez , 2 cesti zeama de carne , unt proaspat .
Se fierbe creierul . Se lasa sa se raceasca in apa , se scurge si
se taie in bucati mici .
Se fierb ciupercile , se taie in felii subtiri ,iar apa lor se pastreaza .
Se pun pe o farfurie la cald , creierul si ciupercile si se acopera .
Separat se prajeste jumatate de lingura de faina cu tot atita untura ,
apoi se stinge cu zeama in care au fiert ciupercile . Se adauga incet
galbenusul , amestecat cu smintina . Din acest sos se pune un sfert la o parte
subtiindu-l cu apa in care au fiert ciupercile . Se pastreaza la cald .
Se va turna la urma peste orez , inainte de a servi . Restul de sos se
amesteca cu creierul si cu ciupercile . Intre timp se pregateste orezul .
Cind este fiert se adauga putin unt ; se apasa orezul , astfel ca sa formeze
la mijloc un gol . Se aseaza mincarea de creier si ciuperci iar deasupra se
mai pune un rind de orez , apasind cu lingura .
Se da citeva minute la cuptor .
Se rastoarna pe farfurie , iar deasupra se toarna sosul pastrat deoparte .
Se serveste fierbinte .
RISOTO CU LIMBA
1 ceasca de orez , 1 limba de vitel , 1 ceapa , 1 morcov , 1 patrunjel ,
3 linguri de unt , 1 lingura de faina , unt 100 g brinza rasa .
Se fierbe o limba de vitel cu o ceapa si zarzavat .
Se curata de piele si se taie in cuburi .
Se face un sos gros ca o smintina , dintr-o lingura de faina si una de unt .
Se stinge cu zeama in care a fiert limba si se amesteca cu bucatile de limba .
Se prajeste usor in unt orezul si se stinge cu2 cesti de zeama limpezita in
care a fiert limba . Cind orezul este fiert se amesteca cu putin unt si 100 g
brinza rasa , usor ca sa nu se sfarime orezul . Se pune intr-o forma mare ,
bine unsa cu unt . Se da citeva minute la cuptor , se rastoarna pe farfurie ,
iar la mijloc se aseaza limba . Se serveste fierbinte .
1 1/2 ceasca de orez , 2 linguri de unt , 3 cesti zeama de carne ,
2 linguri de brinza rasa , unt proaspat ( cit o nuca ) , sare .
Pentru sos : 2 linguri de bulion sau 500 g rosii , 1 lingura de unt ,
1 lingura de faina , 1 lingurita de zahar , sare , piper .
Se spala orezul si se scurge . Se infierbinta intr-o cratita untul ,
se pune orezul si se amesteca pina incepe sa se ingalbeneasca .
Se toarna zeama de carne si se da la cuptor , la foc potrivit .
Se lasa cam 25 de minute , fara sa fie amestecat , pina fierbe orezul .
Se unge o forma bine cu unt , se pune rezul in care s-a pus bucatica de unt si
pitina brinza rasa , se da citeva minute la cuptor , iar apoi se rastoarna pe
pe farfurie . Se presara deasupra brinza rasa , iar in jur se pune cu lingura
un sos gros de rosii . Se srveste foarte fierbinte .
RIZOTO
RISOTO CU FICAT
200 g ficat , unt proaspat , sare .
si se inabusa cu unt , fara sa se usuce . Cind orezul este fiert , se adauga
putin unt si se aseaza intr=o forma unsa cu unt .
Se pune apoi ficatul sarat dupa gust , apasindu-l cu lingura cit sa
intre in orez . Se da citeva minute la cuptor , apoi se rastoarna pe
farfurie . Se serveste cu sos de rosii sau de ciuperci .
RISOTO CU MINCARE DE RINICHI
Pentru risoto aceleasi cantitati ca mai sus .
Mincare de rinichi : 6 rinichi de purcel sau 2 rinichi de vitel ,
3 cepe mijlocii , 2 linguri de unt sau untura , 1 lingurita de faina ,
1 ceasca de carne sau apa , 1 lingurita de bulion , 1 paharel de vin
sare , piper .
Se taie marunt ceapa si se prajeste cu o lingura de untura .
Cind incepe sa se ingalbeneasca , se adauga faina si se amesteca pina
incepe sa se rumeneasca . Se stinge cu zeama de carne , se adauga putin bulion de rosii sau boia de ardei ,
sare , piper . Se lasa sa fiarba 10 minute .
Intr-o tigaie se infierbinta o lingura de untura , se pun
feliile de rinichi bine sterse de apa si se tin atit cit sa capete culoare ,
dar nu sa se rumeneasca .
Apoi se pun in cratita cu sos si se adauga vinul . Se tin citeva minute
pe aragaz fara sa fiarba , pina ce totul se incalzeste
bine iar rinichii se imbiba cu sos .
RINICHII NU TREBUIE TINUTI NICIODATA MULT LA FOC .
Cu cit fierb mai mult cu atit se intaresc .
Cind orezul este gata se rastoarna in farfurie , iar la mijloc se pune
mincarea de rinichi .
RISOTO CU CREIER
1/2 lingura de faina , 1 galbenus , 2 linguri de smintina ,
1 ceasca de orez , 2 cesti zeama de carne , unt proaspat .
se taie in bucati mici .
Se fierb ciupercile , se taie in felii subtiri ,iar apa lor se pastreaza .
Se pun pe o farfurie la cald , creierul si ciupercile si se acopera .
Separat se prajeste jumatate de lingura de faina cu tot atita untura ,
apoi se stinge cu zeama in care au fiert ciupercile . Se adauga incet
galbenusul , amestecat cu smintina . Din acest sos se pune un sfert la o parte
subtiindu-l cu apa in care au fiert ciupercile . Se pastreaza la cald .
Se va turna la urma peste orez , inainte de a servi . Restul de sos se
amesteca cu creierul si cu ciupercile . Intre timp se pregateste orezul .
Cind este fiert se adauga putin unt ; se apasa orezul , astfel ca sa formeze
la mijloc un gol . Se aseaza mincarea de creier si ciuperci iar deasupra se
mai pune un rind de orez , apasind cu lingura .
Se da citeva minute la cuptor .
Se rastoarna pe farfurie , iar deasupra se toarna sosul pastrat deoparte .
Se serveste fierbinte .
RISOTO CU LIMBA
1 ceasca de orez , 1 limba de vitel , 1 ceapa , 1 morcov , 1 patrunjel ,
3 linguri de unt , 1 lingura de faina , unt 100 g brinza rasa .
Se curata de piele si se taie in cuburi .
Se face un sos gros ca o smintina , dintr-o lingura de faina si una de unt .
Se stinge cu zeama in care a fiert limba si se amesteca cu bucatile de limba .
Se prajeste usor in unt orezul si se stinge cu2 cesti de zeama limpezita in
care a fiert limba . Cind orezul este fiert se amesteca cu putin unt si 100 g
brinza rasa , usor ca sa nu se sfarime orezul . Se pune intr-o forma mare ,
bine unsa cu unt . Se da citeva minute la cuptor , se rastoarna pe farfurie ,
iar la mijloc se aseaza limba . Se serveste fierbinte .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .