cauti aici

Custom Search

10/08/2012

Ce gatim din varza





     VARZA DULCE CU CARNE  

 600g carne , 1 varza de 1 kg , 1 ceasca de bors , 1 lingura de bulion 
sau 4 rosii mijlocii , 1 ardei gras , 3 linguri de untura , sare 

   Se alege carne grasa , se taie in bucati mai marunte si se prajeste
usor , fara sa se rumeneasca , cu o lingura de untura . Se taie varza
marunt ca fideaua , se pune sare , si se stoarce cu mina , sa iasa apa
 din ea . Se pune in cratita cu carne , cind aceasta este pe jumatate 
fiarta si se adauga o lingura buna de untura . Se toarna deasupra borsul
fiert separat si bine limpezit . Se lasa sa fiarba o ora . Se gusta de sare ,
se pune bulion de rosii , sau citeva rosii taiate felii si un ardei gras ,
dupa care se va pune cratita in cuptor , unde se va tine o jumatate
de ora . Dupa ce s-a asezat varza , nu se mai da cu lingura , se misca doar
cratita intr-o parte si in alta , ca sa nu se prinda de fund . Daca este 
prea scazuta , se va mai pune putina apa . 




       VARZA ACRA CU CARNE   

  600 g carne , 1 varza acra , 3 linguri de untura , putina boia de ardei ,
                                  citeva boabe de piper 

  Se pregateste mai intai carnea . Se spala in apa rece o capatina
 de varza murata . Se taie marunt ca fideaua . Se va pune din timp in
cratita cu carne , deoarece varza murata fierbe mai greu . Se pune apa
si putina boia de ardei sau bulion . Se lasa sa fiarba la foc mic , iar
apoi se da la cuptor . Mincarea trebuie sa fie mai grasa si este 
mai gustoasa cind este servita de a doua zi . 


    VARZA ACRA CU COSTITA AFUMATA  

  1 varza murata de 1 kg , 300 g costita afumata , 3 linguri de untura .
              1 lingurita boia de ardei , citeva boabe de piper , sare

   Se taie o varza mare , murata , in felii . Daca este prea acra se va spala
in apa si se va scurge bine . Se taie costita afumata cu sorici cu tot ,
in felii groase de un deget . Daca slanina este prea sarata , se va tine 
citva timp in apa . Se aseaza pe fundul cratitei unsa cu grasime un rind
de felii de varza , apoi un rind de slanina , urmind asa pina se termina
varza si slanina . Se adauga o ceasca de apa si untura . 
  Aceasta mincare nu este gustoasa decit grasa si bine scazuta .
Se acopera , se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit cel putin
3 ore . Cind este aproape gata se adauga citeva boabe de piper si dupa
gust putina boia de ardei sau bulion . In timpul fiertului , daca este nevoie 
se mai adauga putina apa . Este mult mai gustoasa de a doua zi .


            VARZA DE BRUXELLES CU UNT        


  1 kg varza , 2 linguri de unt , sare

   Se alege varza cit mai mica , asta fiind dovada ca este tinara .
Se curata de frunzele galbene , se spala in mai multe ape si se pun la
fiert in apa clocotita , care trebuie sa le cuprinda bine . Se pune sare
si se fierb la foc iute un sfert de ora . Se scurg , se pun intr-o cratita cu o lingura de unt si se mai tin un sfert de ora , pina le patrunde untul .
Se misca cratita ca sa nu se prinda de fund . Inainte de a servi , se mai
adauga 2-3 bucatele de unt proaspat .


            VARZA DE BRUXELLES LA CUPTOR   

1 kg varza , 1/2 lingura de faina , 2 linguri de unt , 1 ceasca de lapte ,
2 linguri de smintina , 2 linguri de brinza rasa , 1 lingurita de pesmet ,
                       sare

   Se fierbe varza , se scurge , apoi se aseaza intr-o forma unsa cu unt  .
Cit fierbe varza se face un sos alb din 1/2 lingura de unt cu 1/2 lingura
de faina . Se stinge cu o ceasca de lapte sau cu apa in care a fiert
varza . Se lasa putin la fiert , dar sa nu se ingroase , sa ramina ca o
smintina . Daca trebuie se mai adauga lapte .
  Cind este gata , se amesteca cu smintina si cu brinza rasa si se
toarna sosul peste varza . Se presara cu brinza amestecata cu pesmet
, se stropeste cu unt . Se da la cuptor la foc iute , pina se rumeneste
deasupra . Sosul alb se poate amesteca cu faina .


                VARZA ROSIE INABUSITA  


          1 varza de 1 kg , 1 ceapa , 1 lingurita de faina , 1 paharel de vin rosu 
                                     2 linguri de untura , sare 

   Se taie o varza rosie ca fideaua . Separat se prajeste ceapa taiata marunt , in untura . Se adauga varza , se presara faina , se toarna 
un paharel de vin rosu . Se potriveste de sare si se lasa sa fiarba 
inabusit circa 2 ore . 


               VARZA DULCE CALITA     

 1 varza de 1 kg , 3 linguri de untura , citeva boabe de piper , sare

           Se pune untura sau ulei intr-o cratita pe foc . Se taie varza 
ca fideaua , se pune in cratita , unde se va tine la foc potrivit sa 
se rumeneasca incet , cam o ora . Din cind in cind se amesteca cu lingura 
ca sa nu se prinda de fund si se toarna cite o lingura de apa , 
daca trebuie . Se potriveste de sare si se adauga citeva boabe de piper .
Dupa gust , se toarna cite putin bors sau sare de lamaie dizolvata
in apa .


              VARZA ACRA CALITA  

   1 varza mare , 3 linguri de untura sau ulei , boabe de piper


      Daca varza murata este prea acra , se va spala in apa . 
Apoi se va scurge bine de apa si se va taia ca fideaua . 
Se pregateste la fel ca varza dulce calita .
Cind este aproape gata se pun citeva boabe de piper .


              VARZA ACRA CU MASLINE  

    1 varza mare , 3 linguri de ulei , 150 g masline , 1 lingurita boia de ardei

   Daca varza este prea acra , se spala cu apa , se scurge bine si se 
taie ca fideaua . Se prajeste in ulei ceapa taiata marunt si se 
adauga varza . Cind incepe sa se rumeneasca , se pune o lingurita 
de boia de ardei , muiata intr-o ceasca de apa si se lasa sa fiarba 
inabusit . La urma se adauga si citeva masline oparite in apa clocotita .
Daca este nevoie , se mai adauga din cind in cind putina apa .
Se potriveste de sare . Varza trebuie sa fie scazuta .


           SARMALE CU VARZA DULCE   

 1 varza mare sau 2 mijlocii ,750 g carne tocata , citeva felii de slanina ,
1 felie de paine , 2 cepe , 2 linguri de orez , 100 g untura sare , piper , 
marar tocat , o crenguta mica de cimbru , 6 rosii sau 2 linguri de bulion ,
                  1 l de bors

       Se pune in carnea tocata miezul de la o felie de paine , muiat si 
stors bine . Separat se prajeste in untura ceapa taiata marunt , 
cind devine aurie se adauga orezul . Se prajeste usor , apoi se stinge 
cu putina apa si se amesteca cu carnea . Se pune verdeata 
tocata marunt , sare , piper si se adauga 2-3 linguri de apa . Se desfac
foile de la o capatina de varza , se taie cotorul de la fiecare si se 
oparesc cu bors , tinindu-le pina se moaie . Se taie foile in bucati potrivite
de mari , in carte invelim carnea pentru sarmale . Varza ramasa 
neintrebuintata se taie ca taiteii mai grosi . Se pune un strat de varza in
cratita , deasupra se pun feliile de slanina , apoi se aseaza sarmalele 
una linga alta si un al doilea rind , daca ies mai multe . 
   Se adauga citeva linguri de bors , fiert separat , strecurat si indoit 
cu apa , ca sa nu fie prea acru , rosiile taiate felii , sau bulion de rosii 
si o lingura buna de untura . Se lasa sa fiarba la foc potrivit , apoi se pune
in cuptor , unde se tin pina cind zeama scade ( dar nu de tot ) 
si se rumenesc usor deasupra .
     Se servesc calde cu putina smintina pe deasupra si cu mamaliga .


             VARZA CU TAITEI   

   1 varza mica , 300g taitei, 2 linguri de unt, 2 linguri de untura,
                      sare, piper

   Se taie ca fideaua o varza si se pune intr-o cratita cu o lingura de untura 
lasindu-se la foc pina incepe sa se moaie . Se potriveste de sare si piper
care nu trebuie sa lipseasca . Se fierb taiteii ( cantitati egale de varza 
si taitei ) se scurg si se amesteca cu unt . Se aseaza intr-o forma 
un rind de varza , unul de taitei , deasupra se pun bucatele de unt
si se pune la cuptor sa se rumeneasca .


             SARMALE CU OREZ CU HRIBI   

   1 varza mare, 2 cepe, 1 ceasca de orez, sare, piper, verdeata tocata,
1 lingurita de boia de ardei sau bulion 

     Ca si cele cu carne , se pot face cu varza acra sau dulce .
Varza acra se spala cu apa rece , iar cea dulce se opareste cu bors .
Se prajeste usor in ulei ceapa taiata marunt . Cind incepe sa se      
 ingalbeneasca, se adauga orezul si o ceasca de hribi taiati marunt .
Se stinge cu o ceasca de apa . Se pune sare piper, verdeata tocata .
Intre timp se pregateste varza, se fac sarmale si se aseaza in cratita
dupa ce s-a pus pe fund un rind de varza taiata marunt .
Deasupra se mai pune un rind de varza . Se toarna apa la cele facute cu 
varza acra si bors la cele cu varza dulce . Se pune putin bulion sau
boia si doua linguri de ulei . Se pun in cuptor sa fiarba inabusit circa 
o ora . Cind orezul este fiert se dau la o parte .
                                 Se servesc reci .


    CHIFTELE DE VARZA  

500 g varza, 2 linguri de unt, 2 oua, 2 linguri de smintina , 
          2 linguri de faina ( sau pesmet ), sare, piper

  Se taie in patru o varza mijlocie si se fierbe 10 minute .
Se scurge bine de apa, se toaca marunt si se inabusa cu o lingura de unt .
Cind a tras tot untul, se da la o parte sa se raceasca putin . Se freaca
bine cu ouale, smintina si faina sau pesmetul, cu sare si piper . 
Se ia cu lingura din compozitie si se da drumul intr-o cratita cu apa
clocotita . Se fierb si se servesc cu unt topit, sau cu smintina ,
sau se pot praji in untura si se vor servi fierbinti cu sos de rosii .








   




     

  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .