cauti aici

Custom Search

4/22/2012

Peltele

              Intarirea peltelei nu depinde numai de cantitatea de zahar sau de
timpul de fierbere , ci de felul fructului intrebuintat .


              Unele fructe ca : mere , gutui , coacaze , contin in mare cantitate o 
substanta numita pectina care ajuta la legarea peltelei ; alte fructe
cum sint : cirese , capsuni , caise , contin prea putin din aceasta substanta 
si zeama lor se leaga mai greu . La acestea este bine sa se adauge , la fiert ,
o cantitate de zeama de coacaze sau de mere .
              In general este bine sa se evite fructele fainoase , care se sfarima usor 
la fiert si dau o zeama tulbure . Cu cit zeama este mai limpede , cu atit 
pelteaua este mai frumoasa .
             Ca sa se obtina o peltea limpede se va fierbe la foc iute ; daca vrem 
sa aibe o culoare rosie se va fierbe incet la foc mic .



                                       PELTEAUA     



  Peltea de coacaze  

1 , 500 kg de coacaze , 1 kg de zahar 


         Zeama pentru pelteaua de coacaze se poate obtine in doua feluri :


1 - dupa ce se spala coacazele se pun pe o sita sa se scurga ;
     - nu se desfac boabele de pe cotor ;
     - se sfarima cu mina intr-un castron ;
     -  se storc apoi cite putine printr-o pinza deasa ;
     -  drojdia ramasa , se umezeste cu putina apa si se mai stoarce ca sa iasa
      toata zeama ;
     - se lasa sa se limpezeasca , se trece printr-o pinza din nou , si se pune 
      la fiert cu zaharul .


2 - dupa ce se spala coacazele se scot cotoarele , iar boabele se pun intr-o
     cratita cu putina apa . 
    - se fierb la foc mic un sfert de ora , miscind cratita din cind in cind pina se 
     moaie boabele ;
   - se rastoarna totul intr-o sita , deasupra unui castron sau se trec printr-o
    pinza , lasind sa se scurga incet ;
   - se lasa sa se limpezeasca ;


   Zeama obtinuta din felurile aratate mai sus , se masoara si se pune 
intr-o cratita in proportie de 1 kg de zahar la 1 litru de zeama bine limpezita .
Se pune pe o plita la foc , amestecind usor pina se topeste zaharul .
Se pune apoi la foc iute si se ia spuma cu grija , de cite ori se ridica .
   Se lasa sa firba pina se leaga . Se incearca daca este gata punind 
putin pe o farfurie . Dupa ce s-a racit , se desparte cu lingurita in doua ,
formind o carare . Daca nu se uneste la loc , pelteaua este gata .
In acest timp se da cratita la o parte , ca sa nu mai fiarba siropul .
Cind este trecuta de fiert , pelteaua devine cleioasa .
Se toarna fierbinte in borcane , avind grija sa invelim borcanul cu o cirpa
uda ca sa nu se sparga , daca este de sticla .



      PELTEA DE AGRISE  

      1 kg agrise , 1/4 kg coacaze , 1 kg de zahar 

            Se aleg agrisele , se spala , se pun intr-o cratita , adaugind la 1kg 
de agrise 1/4 kg de coacaze albe spalate si alese . Se pune apa , 
cit sa le cuprinda . Se lasa sa fiarba la foc mic pina se moaie boabele si se 
face la fel ca pelteaua de coacaze .


    PELTEA DE ZMEURA  

   Cantitati egale de zeama de zmeura si de zahar .
   
  Se alege zmeura si se stoarce cite putin odata , printr-o pinza .
  Se lasa sa se limpezeasca . Se pune in cratita in cantitati egale de zeama 
de zmeura si zahar si se fierbe la foc mic pina ce pelteaua este destul de 
legata . Se toarna fierbinte in borcane . 




  PELTEA DE CAISE  

1 kg caise , 1 kg zahar 

          Spun la fiert caisele spalate , nu prea coapte , cu 1 1/4 litri de apa .
 Se lasa sa fiarba 3/4 de ora . Se da la oparte sa se racoreasca si sa se 
limpezeasca . Se strecoara cu grija , ca sa nu se tulbure , printr-un tifon
des . La un litru de zeama strecurata se adauga 1 kg de zahar , se lasa pe 
foc mic pina se topeste , se pune apoi sa fiarba la foc iute si se continua ca pentru pelteaua de coacaze .
        Din caisele ramase se poate face marmelada .

     PELTEA DE MURE    

  1kg de mure , 1 kg de zahar 

       Se aleg murele , se pun la foc intr-o cratita cu apa cit sa le cuprinda 
si se lasa la fiert cam o jumatate de ora . Se da la o parte si dupa ce 
s-a racit , se stoarce intr-un tifon des , pina ce iese toata zeama . 
Se lasa sa se limpezeasca . Se pune 1 l de zeama la fiert cu 1 kg de zahar 
si se face apoi ca pelteaua de coacaze .




  PELTEA DE COARNE  

1 kg de coarne , 1 kg de zahar 

    Se aleg coarne nu prea coapte si se fierb cu apa cit sa le cuprinda bine .
 Dupa ce s-au racorit , se strecoara zeama printr-un tifon des si se lasa sa se 
limpezeasca . Se pune la fiert 1 l de zeama cu 1 kg de zahar , intai la foc mic
pina se topeste zaharul , apoi la foc iute , luind spuma de cite ori este
necesar . Se face apoi la fel ca pelteaua de coacaze .












































































     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .