cauti aici

Custom Search

4/27/2012

TARTA CU FRUCTE

          Tarta cu fructe crude    


  150 g faina , 90 g unt , 1 lingurita de zahar , 1 ou , 1 lingura apa rece , 
 1 praf de sare . 

      Se face loc la mijlocul fainii si se pune o lingurita de apa foarte rece , oul si untul ( muiat putin cu o lingura de lemn , fara sa fie frecat spuma ) . 
Se framinta repede , se aduna la un loc in forma de minge si se lasa sa se 
odihneasca la rece cel putin 2 ore . Se poate lasa si pina a doua zi , aluatul
devenind cu atit mai fraged .
       Se intinde o foaie de 1/2 cm grosime . Se taie un rond , ceva mai mare 
decit forma in care se va coace aluatul . Se unge forma , care trebuie sa aiba
marginile foarte scunde , cu putin unt . Se pune foaia de aluat , 
apasind cu degetul pe margini , ca sa formeze o mica bordura in sus ,
iar restul de aluat ce iese afara se va taia . Se coace la foc potrivit , 
dupa 25 de minute se scoate aluatul din cuptor si se unge cu inauntru 
si pe margini cu ou batut , iar apoi se mai pune la cuptor pentru 
citeva minute .
         Se lasa sa se raceasca si se scoate din tava . 
         In acest fel se pot face si mai multe tarte mici , aluatul fiind pus 
in diferite forme de tabla .
         Aluatul este mai fraged cind este lasat , dupa ce a fost copt , de pe
o zi pe alta . In cutiile de tabla se poate pastra si 10-12 zile . 


            Un alt gen de aluat pentru tarta :

   300 g faina , 200 g unt proaspat , 100 g zahar , 3 galbenusuri , 1 praf sare .

          Se face un aluat ca mai sus din faina , unt , zahar , sare si 3 galbenusuri ,
sau un ou intreg si un galbenus . Se fac tartele ca mai sus , sau se pune foaia
de aluat intr-o tava rotunda . Aluatul se aseaza foarte subtire in forma ,
deoarece se mai ingroasa la copt . Se coace la foc potrivit . Acest aluat este 
mai fraged decit cel precedent .

   Dupa ce este gata tarta , se umple cu fructe :
- cu capsuni sau cu fragi 
- cu caise 
- cu struguri
   Pe deasupra se toarna un sirop foarte legat , sau jeleu de fructe .



4/23/2012

DIFERITE TORTURI


 TORT DE NUCI 




  Se taie forma de tort in doua , se stropesc amindoua jumatatile cu un sirop
cu rom sau lichior si se pune la mijloc crema de nuci , apoi se glaseaza .

  Crema - 8 oua , 200 g zahar , 200 g nuci , 2 linguri de pesmet , coaja de lamaie 
un virf de lingurita de scortisoara pisata .

  Se freaca ouale intregi cu zahar , pina se fac ca o crema . Se adauga cite putin 
nucile tocate marunt , putina coaja de lamaie , 2 linguri de pesmet si un 
virf de lingurita de scortisoara pisata . Se unge o forma bine cu unt , se
toarna compozitia si se coace o ora la cuptor , la foc potrivit .


4/22/2012

Peltele

              Intarirea peltelei nu depinde numai de cantitatea de zahar sau de
timpul de fierbere , ci de felul fructului intrebuintat .


              Unele fructe ca : mere , gutui , coacaze , contin in mare cantitate o 
substanta numita pectina care ajuta la legarea peltelei ; alte fructe
cum sint : cirese , capsuni , caise , contin prea putin din aceasta substanta 
si zeama lor se leaga mai greu . La acestea este bine sa se adauge , la fiert ,
o cantitate de zeama de coacaze sau de mere .
              In general este bine sa se evite fructele fainoase , care se sfarima usor 
la fiert si dau o zeama tulbure . Cu cit zeama este mai limpede , cu atit 
pelteaua este mai frumoasa .
             Ca sa se obtina o peltea limpede se va fierbe la foc iute ; daca vrem 
sa aibe o culoare rosie se va fierbe incet la foc mic .