cauti aici

Custom Search

4/10/2012

CIORBE

   
    Dupa parerea mea, nici un prinz nu este perfect fara felul intai : ciorba .
Mai ales in timpul rece este foarte bine venita o farfurie cu ciorba facuta cu
tot ce-i trebuie .


 CIORBA TARANEASCA

 3 litri de apa , 1 litru bors , 1 kg carne de vita , 1 ceapa , 1 morcov , 1 patrunjel ,
 1/2 telina , 1 mina de fasole grasa , 1/4 varza mica , 2 cartofi ,2 rosii , verdeata 
 ( marar , patrunjel , leustean ) , sare .

  Se taie carnea in bucati potrivite si se pune la fiert intr-o oala cu apa .
 Cind incepe sa fiarba se pune sare , se adauga tot zarzavatul , taiat marunt , 
fasolea taiata bucati si , mai la urma varza , cartofii si rosiile sau o lingura de bulion de rosii . Se lasa la fiert cit trebuie , fara sa se sfarime zarzavatul .
  Se adauga frunzew de leustean sau de tarhon , de patrunjel sau de marar .
 Se gusta de sare , se potriveste de acru , mai adaugind la nevoie sare de
 lamaie dizolvata separat in apa . Se lasa sa mai dea citeva clocote .


     SI ALTE FELURI DE CIORBA   


  CIORBA RUSEASCA CU SMINTINA 

  Aceleasi cantitati de mai sus , in plus se pune putina sfecla , 

                   1 galbenus , 2 linguri de smintina .

  Se fierbe carnea la fel ca la ciorba taraneasca . Se pune tot zarzavatul taiat
marunt si se adauga si putina sfecla taiata ca fideaua . Se adauga borsul fiert 
separat , verdeata , sare .Se bat bine in castron galbenusurile cu smintina si
se toarna borsul amestecind incet .


 CIORBA DE VITEL 

  2l apa , 1l bors , pentru rest aceleasi cantitati ca la ciorba taraneasca .

  Se fierb bucatile de carne . Se pune morcov , radacina de patrunjel , putina varza si ceapa taiata marunt . Se adauga borsul fiert separat , verdeata si sare .
  Se drege cu galbenus si smintina .

 CIORBA DE MIEL 

 2 l apa , 1 l bors , 1 kg carne de miel , 1 morcov , 1 patrunjel , 1 ceapa , 
 verdeata , cozi de ceapa verde , sare 3 linguri de orez , 1 galbenus ,
  2 linguri de smintina .

  Se fierb in apa cu sare capul si bucati de carne de miel . Dupa ce da in clocot
 se adauga morcovul , patrunjel si o ceapa mica , taiate marunt .
  Cind sint fierte , se toarna borsul fiert separat si strecurat . Se pune frunza de patrunjel si cozi de ceapa verde taiate marunt si2-3 linguri de orez .
  Se lasa sa fiarba orezul , se gusta de acru . Intr-un castron se amesteca un galbenus cu smintina care se va turna apoi incet in ciorba .


  CIORBA DE BERBEC  

 2 l apa, 1 l bors, 750 g carne de berbec, 1 morcov, patrunjel, 1/2 varza mica,
           500 g rosii, ardei gras, sare

   Se taie carnea bucati potrivite , se fierbe in apa cu cu morcov si patrunjel .
Se potriveste de sare . Cind carnea este aproape fiarta, se adauga varza taiata
ca taiteii, rosiile si un ardei gras taiat marunt . O data cu ciorba se vor servi
ardei iuti .


   CIORBA DE BERBEC - RETETA ARABA 

 2 l apa, 750 g carne de berbec , 2 cepe , 2 linguri de ulei , 1 kg de rosii ,
  3 ardei grasi , sare , piper, citeva foi de manta , 50 g taitei

   Se rumenesc usor cepele taiate felii cu 2 linguri de ulei . Cind incep sa se 
ingalbeneasca , se adauga rosiile taiate in doua , ardeii taiati felii , sare ,
piper si citeva frunze de menta . Cind rosiile sint fierte , se adauga apa clocotita si carnea taiata bucati . Se lasa sa fiarba la foc mic .
  Dupa ce carnea este fiarta se vor adauga taiteii fierti separat .
  Se serveste fierbinte .

                      



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .