RACI FIERTI
24 raci , apa cit sa-i cuprinda , sare ,
3-4 catei de usturoi , boabe de piper ,
o frunza de dafin .
Toti racii in primul rind trebuie sa fie vii . Punem la fiert o oala cu apa , care sa
acopere racii .
Apoi punem sare cit sa fie puti sarata ,
citiva catei de usturoi si ,
o frunza de dafin .
Se fierbe apa la foc iute .
Cind clocoteste , se pun racii dupa ce au fost bine spalati in mai multe ape si bine scursi .
Se mai pun citeva boabe de piper .
Se tin pe foc 5 min. , apoi se lasa sa se raceasca in apa lor .
Apoi se aseaza in farfurie , presarind frunze de patrunjel imprejur .
RACI PRAJITI
24 raci , 3 catei de usturoi , 12 boabe de piper , sare .
Pentru prajit : 3 linguri de faina , 1/2 ceasca de apa , sare ,
3 linguri de ulei .
Pentru prajit : 3 linguri de faina , 1/2 ceasca de apa , sare ,
3 linguri de ulei .
Se aleg 24 de raci mici , se fierb in apa cu sare , dupa ce au
fost bine spalati .
se lasa sa se raceasca , apoi se scot din apa . Se curata giturile se trage intestinul afara , se scoat carapacea si stomacul ,
lasind racul intreg cu labe cu tot .
intr-un castron se face aluatul din faina , apa si sare ,
ca o smintina mai subtire .
Se incinge uleiul intr-o tigaie , dupa care se ia fiecare rac ,
se inmoaie in aluat si se pune la prajit in uleiul fierbinte .
Se rumenesc pe ambele parti . Se servesc fierbinti ,ca sa nu se inmoaie aluatul .
PILAF DE RACI
18 raci mijlocii , apa cit sa-i cuprinda , sare, 3 catei de usturoi , piper
6 linguri de ulei , 1 ceasca mare de orez .
Se fierb racii in apa cu sare , cu usturoi si piper .
Dupa ce se mai racesc , se curata de coaja , se scoate intestinul
din gituri , iar acestea impreuna cu labele sint puse la o parte .
Se mai pot lasa deoparte si citeva carapace care se vor umple la
urma cu orez si se servesc de garnitura .
Se indeparteaza stomacul , iar restul de coji se piseaza bine
intr-o piulita de piatra .
Se pune pe foc o cratita in care s-au turnat 3 linguri de ulei .
Dupa ce se incinge se pun cojile pisate si cind incep
sa se rumeneasca se sting cu 4 cesti de apa .
Se lasa sa fiarba bine . Se strecoara zeama printr-o strecuratoare fina .
Separat se incing 3 linguri de ulei , se pune orezul ,
iar cind incepe sa se rumeneasca se adauga 2 cesti de zeama in care
au fiert cozile de raci . Se da orezul la cuptor
20-30 de minute si nu se mai umbla cu lingura .
Cind este gata se amesteca usor cu labele si cu o parte din
gituri si se adauga praf de piper .
Se aseaza intr-o forma , pastrind citeva linguri, cu care se umplu
carapacele . Se rastoarna din forma pe o farfurie si imprejur se pun giturile
ramase si carapacele umplute cu orez .
Se serveste rece .
OUA UMPLUTE CU RACI
Se fierb 4 oua , tari , se curata si se taie in lungime .
Se scoate galbenusul si se trece prin sita .
Se curata giturile si labele de la 7-8 raci mari , fierti si se toaca marunt .
Se amesteca cu galbenusurile , apoi se umplu jumatatile de albusuri ,
se aseaza pe o farfurie , iar deasupra se acopera cu maioneza .
Peste fiecare se pun citeva felii de masline ,
iar de jur imprejur pe farfurie se aseaza salata verde taiata ca fideaua .
ROSII UMPLUTE CU RACI
Se aleg 4 rosii , se taie in doua si se scoate miezul .
Se presara putina sare si se lasa cu gura in jos sa se scurga .
Se curata giturile si labele de la 7-8 raci mari , fierti , se taie marunt si se amesteca
cu maioneza , la care se adauga putin tarhon si un castravete murat taiat marunt .
Se umplu rosiile , se aseaza pe ferfurie , iar peste fiecare se pune o felie sobtire de
ou rascopt , iar in jur se presara salata verde taiata ca fideaua .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .