MIDII FIERTE
2kg midii, 1 pahar de vin , 1 ceapa , patrunjel , cimbru , foi de dafin ,
2 catei de usturoi , sare piper .
O prima conditie la midii este ca ele sa fie proaspete .
Se spala foarte bine , chiar rase cu cutitul , ca sa nu ramina urma de nisip .
Nu se tin prea mult in apa , se spala pe rind una cite una .
Scoicile trebuie sa fie foarte bine inchise . Cind sint intredeschise ,
introducem foarte putin virful unui cutit .
Daca se inchid imediat inseamna ca sint vii ,
daca nu se inchid , inseamna ca sint moarte si trebuie aruncate .
Dupa ce sint spalate , se pun intr-o cratita incapatoare , nu prea multe odata ,
ca sa le cuprinda focul la fel pe toate .
Midiile puse la foc se deschid imediat , cind sint vii .
Se adauga ceapa taiata felii , mirodeniile ,sare , piper si
un pahar de vin fiert sau apa .
Se acopera cratita si se fierbe la foc iute .
Din cind in cind se salta cratita , ca sa vina toate in
contact cu focul .
Dupa 10-15 minute toate midiile trebuie sa fie deschise . deci gata .
Se scot pe rind , se indeparteaza jumatatea de scoica de care
nu este prinsa carnea si se pun
intr-un castron . Se scurge deasupra zeama din cratita , dar incet ,
pentru ca nisipul care s-a
mai desprins de pe midii la fiert sa ramina la fund .
Se servesc calde cu zeama de lamaie .
MIDII PESCARESTI
Aceleasi cantitati de mai sus ; in plus 50g unt proaspat , 2 linguri de pesmet ,
1 lingura de patrunjel verde tocat , 1 lingurita zeama de lamaie .
Se fierb midiile . Se scoate carnea din scoica , se tine la cald .
Se scurge si zeama
in alt vas .
Se spala cratita , se pune un pahar nu prea plin de vin alb si o ceapa
mica taiata marunt .
Se lasa sa scada la foc iute . Se adauga zeama in care au fiert midiile si se lasa
sa dea 2-3 clocote .
Se ia cratita , se adauga untul taiat in bucatele mici ca
sa se topeasca repede si pesmetele ,
presarat ca sa nu faca cocoloase , apoi patrunjelul si zeama de lamaie .
Se pun midiile in sos , dar fara sa fiarba .
Se servesc fierbinti .
PILAF DE MIDII
Aceleasi cantitati ; in plus 1 ceasca de orez , 2 linguri de unt sau ulei ,
1 ceapa mica , 1 lingurita de bulion , sare , piper .
Se fierb midiile in apa si se scoate carnea dinauntru . Se prajeste usor in unt
o ceapa mica taiata marunt si o ceasca de orez , spalat si apoi bine uscat .
Se stinge cu 2 cesti din zeama in care au fiert midiile , la care se adauga la nevoie ,
zeama de carne sau apa . Se pune bulionul de rosii , sare si piper .
Se da la cuptor .
Cind orezul este aproape gata , se pun midiile .
Se rastoarna si se serveste fierbinte .
MIDII PRAJITE
Aceleasi cantitati ; in plus 1ou , 2 linguri de faina , 2 linguri de lapte ,
sare , piper , 100g untura sau ulei .
Se fierb midiile si se scot din scoica .
Se face un aluat gros ca o smintina din ou , lapte , faina , sare si piper .
Se iau midiile cu o furculita , se moaie in aluat si
se pun la prajit in untura sau in ulei 1 lingurita de bulion , sare , piper .
Se servesc cu zeama de lamaie .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .